Ocak Dede Türbesi, Espiye’ye bağlı Arpacık köyünün kurucusu olduğu bilinen zâtın ebedi istirahatgâhıdır. Ahali arasında saygın bir önder olarak bilinen zât, “Ocak Dede” namıyla anılmış olup, köye geldiği dönemden itibaren yöreye üstün hizmetlerde bulunmuştur. Ocak Dede’nin başka bir ada sahip olup olmadığı konusunda şimdilik bir delil yoktur. Yöreyi Türk-İslam medeniyetine kazandıran gönül erlerinden biridir.1400’lü yılların ilk çeyreğiyle 1500’lü yılların ilk çeyreğini kapsayan zaman diliminde yaşadığı bilineni ancak doğum ve ölüm tarihleri kesin olarak bilinmeyen Ocak Dede, Ahmet Yesevî Dergâhı’ndan yetişmiş, Anadolu’da Ahilik öğretileriyle dine ve ilme katkılar sağlamış olan âlimlerin silsilesine mensuptur. 1461’de Osmanlı Devleti’nin yöreyi fethederek Türk-İslam iskânına açması yolunda büyük hizmetler veren Ocak Dede’nin, Hacı Bektaş Veli’nin müritlerinden olduğu bilinmektedir. Yaşadığı dönemde, orta yaşlarda Arpacık Köyü’ne gelen Ocak Dede, komşu köylere de hizmet görevini yükümlenmiş olup, burada dini ve ilmi faaliyetlerde bulunmuştur. Hayati telkin ve nasihatleriyle yörede halkın gündelik yaşamında sosyal düzeni sağlama görevinde bulunmuştur. Bugün Arpacık köyünde Ocak Dede’nin nasihatleri hâlâ bilinmekte ve etkisini korumaktadır.
Ocak Dede, Hacı Bektaş Veli’nin müritlerinden olan ve Kürtün yöresinde dergahı olduğu bilinen Güvenç Abdal’a ocaktan bağlıdır. Hacı Bektaş Veli ile kan bağı olduğu da rivayet edilmektedir.
Köyde bulunan en eski caminin miladi 1500 tarihli olması, ilk olarak köyün Türkleşmesi ve İslamlaşması yolunda Ocak Dede’nin aynı tarihlerde dini faaliyetlerde bulunduğunun bir göstergesidir. Köyün Türk-İslam yerleşimi olmasını sağlayan Ocak Dede’nin Arpacık’a ve komşu köylere yaptığı hizmetlerin dışında fakirlere, yolculara ve askerlere yaptığı hizmetler, ecdat tarafından asırlardır nakledilen yaygın bilgiler arasındadır.“Eline, diline, beline sahip ol” öğretisinden ilham almış olan Ocak Dede’nin Arpacık köyü ahalisine verdiği şu nasihat asırlardır unutulmamıştır: “Kim bu köyde hayırlı insan olarak yaşarsa, köyün ekmeğini yesin, aşını yesin. Kim bu köyde hayırsız insan olursa, köyün toprağını taşını yesin”.
Arpacık köyünde Ocak Dede nasihatine binaen uygulanan “acı bitki ekmeme (biber, soğan, sarımsak vs.)” geleneği, Ocak Dede’nin ve ocağının acı olan şeylere karşı olan özgün ve ruhani bir duruşudur.
2014 Yazında Arpacık köyünün ilerigelenlerinden Sn. Galip İmamoğlu’nun girişimleriyle Ocak Dede ziyaretgahı restore edilerek kültür turizmine açılmıştır. Bu projede söz konusu süreçte, Ocak Dede’nin kimliğine ve yaşadığı döneme ait araştırmalar tarafımdan yapılarak, türbe için bir tarihçe levhası oluşturulmuştur. Ancak, bu tarihçe ileriki zamanlarda elde edilecek yeni bilgilerle geliştirip, genişletilerek söz konusu levhanın güncellenebilmesi de mümkün olacaktır. Ocak Dede Türbesi’nin yöremizin kültür turizmine katkılarının daha da fazla olacağı açıktır. (Bu metin kaynak gösterilmeksizin kullanılamaz.)
Tarih Araştırmacısı-Mevlüt KAYA