Yirmi dört Oğuz boyundan biri olan Çepnilerin, mevcut ilk kaynaklara göre Anadolu’daki tarihleri 12. yüzyıla kadar inmektedir. Bu kaynakların başında, Divan-ı Lügati’t-Türk gelmektedir. Daha sonra 14. yüzyılda Reşided-Din Fazlullah tarafından yazılmış olan Cami’üt-Tevarih de Çepniler tarih ve kültürüne kaynaklık eder.Çepniler, Oğuzların Üçok koluna mensup olup, Oğuz Han’ın altı oğlundan biri olduğu kabul edilen Gök Han’ın soyundandır.
Kaşgarlı Mahmut’a göre, Oğuzların yirmi iki boyundan biri olan Çepnilerin hayvanlarına vurdukları damga şeklindedir.Reşided-Din Fazlullah’a göre; Çepnilerin şölendeki et payı “sol karı yağrın”, onkunu ise “sunkur”dur ve Çepniler, Oğuzların yirmi dört boyundan biridir.
Damgası şeklindedir(Sümer 1992:230).
Yazıcı-Oğlu Ali’nin eserinde ise Çepni boyunun “sünük”ü, “sol karı yağrın kuşunun ise “sunkur” olduğu
görülmektedir. Damgası ise şeklindedir(Sümer 1992:231).
Çepni adı, 14. yüzyılda Ebu Hayyan’ın Kitabü’l İdrak Li-Lisanil Etrak adlı eserinde “Çepni Kabiletün Minnet-Türk” adlı bölümde geçmektedir. Eserde Oğuz boylarından sadece Kınık ve Çepni boylarının adının geçmesi, Çepnilerin yalnız Anadolu’da değil, Mısır’da da siyasi başarılarından ötürü adının duyulmuş olduğunu düşündürmektedir(Çelik 2002: çeş. say.).
Faruk Sümer, 16. yüzyıla ait arşiv belgelerinden Çepniler hakkında ayrıntılı bilgiler elde etmiş ve tahrir defterlerinde Çepni adını taşıyan 43 yer adına rastladığını belirtmiştir.
Çepnilerin yirmi dört boy arasında dokuzuncu sırada olduğunu belirterek, tahrir defterlerinin daha geniş bir incelemesi yapıldığında Çepnilere ait daha fazla yer adı bulunabileceğini işaret etmiştir(Sümer 1992:15,16).
Türk kültürünün Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde olduğu gibi; Karadeniz bölgesinde de yayılmasında büyük katkıları olan Çepniler, siyasi, sosyal ve kültürel manada çoğu uluslarda ilgi uyandırmış ve iz bırakmışlardır.
Çepniler bugün, geçmişteki kültürlerini korumaya devam etmektedir. Çünkü İslam öncesi çağlardan bu yana genlerine kalıcı izler bırakmış olan Türkmen karakteri, Çepnileri özgün kılmıştır. -Muhtemelen- bundan dolayı Giresun’a bağlı Alucra-Şebinkarahisar yöresi Giresun sahil kesiminde yaşayan halka “Çepni” der. Buradaki Çepniler de onlara “ekinci” derler. *Devamı bir sonraki sayıda...* (Bu metin, yasal olarak, yazarından izinsiz kullanılamaz.)