Veri merkezlerinin tükettiği elektrik 30 nükleer santralin üretimine eşit..
Amazon'dan bir kitap sipariş ettiniz, iTunes'dan bir film indirdiniz,Gmail'den bir belge 'attach' ettiniz,maç sonuçlarını internetten öğrendiniz,Haberleri internetten takip ettiniz... İnternet'te yapacağınız en küçük işlem bile dünyanın bir kösesinde kurulu bir veri merkezinden (data center) geçecek. Datalarınız mutlaka bir yerde stoklanacak.Veri merkezi demek,inanılmaz kapasitelerde bilgisayarlar demek, yedek güç kaynakları demek,iç ve dış ortamlara karşı güvenlik sistemleri demek...Bütün bu saydıklarımız da, akılalmaz boyutlarda enerji ihtiyacı ve çevre kirliliği demek. Online şirketlerin data sistemleri,müşterileri online olsun olmasın,7 gün 24 saat çalışmak zorunda. Bu da, şebekeden çektikleri elektrik enerjisinin yüzde 90'ının israf edilmesi demek..
30.000.000.000 kilowatt
Kaba bir hesapla dünyadaki (bilinen) data veri merkezlerinin yıllık elektrik tüketimi yaklaşık 30 milyar kilowatt. Bu da eşittir tam kapasiteyle çalışan 30 nükleer santralin enerji üretimi.
Ayrıca, en küçük bir elektrik kesintisine tahammülleri olmadığı için, bu santrallerin devasa jeneratörlere ihtiyacı var. Bu dizel jeneratörlerin saldığı duman ve zehirli gaz da cabası. Dünyada, tek başına, 200-300 bin nüfuslu bir kent kadar enerji tüketen veri merkezleri var. Bu elektrik enerjisinin sadece %6 ila %12'si data işlemesi için tüketiliyor.Gerisi 'aşırı yüklenme olursa sistem çökmesin' diye yedekte tutulan sistem için boşa harcanıyor.
Veri merkezlerinin yeri gizli
Ağır 'çevre' cezalarından kurtulmak için Google gibi Facebook gibi şirketler sistemlerini yeniliyorlar ve az enerji tüketen ve çevreye zarar vermeyen teknolojilere yatırım yapıyorlar. Buna rağmen Google'ın veri merkezleri 300.000 kilowatt, Facebook'unkiler de 60.000 kilowatt enerji tüketiyor.
Enerji tüketiminin ve çevre yayılan gazların denetlenmesi de ayrı bir sorun. Çünkü 'kişisel bilgiler' söz konusu olduğundan, şirketler veri merkezlerinin yerini gizli tutmayı yeğliyorlar. Böylece geliştirdikleri ve kullandıkları teknolojileri rakiplerin taklit etmesini engelliyorlar.ABD'de hiçbir federal kurumun söz konusu veri merkezlerinin yerini araştırma ve çalışmalarını denetleme yetkisi yok. Bu gizlilik kanunlar tarafından öylesine korunuyor ki, Amerikan Hükumeti devlete ait ve sayıları son 12 yılda 432'den 2.094'e çıkan) veri merkezleri tarafından tüketilen enerji miktarını öğrenmeyi başaramıyor..( MEHMET BUĞRA SEZER)