Hasta randevuları ya internet üzerinden ya da acil durumlarda sabah erkenden hastane gidip (eski usul, sıraya girerek) kayıt yaptırarak alınabiliyor…
***
İnternet üzerinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz lakin 6-7 yaşlarındaki çocuğun anne-babası, ya da yaşlı anne-babanın evladı olarak hastanın nüfus kâğıdını göstererek hastaneden randevu alamazsınız!
***
Yer: Giresun Üniversitesi Prof. Dr. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binası, Nizamiye yerleşkesi…
Hadise: Bulancak’ta ikamet eden bir anne, 6 ve 9 yaşlarında çocuklarına göz doktorundan randevu almak için sabah erken saatte Fakülte’de sıraya girer… Çocuklarının nüfus kâğıtlarını gösterir, randevu talebinde bulunur…
Görevli elemanın cevabı: Kusura bakmayın, hastayı (çocuk da olsa, yaşlı da olsa) görmeden randevu veremiyoruz.
Bu hastanede bütün polikliniklerde uygulama böyleymiş!
***
Takriben 2 ay kadar önce böyle bir şikâyete şahid olmuştum. O tarihte, bu durumu kamuoyunun bilgisine sunayım diye yazıyı hazırlamıştım ki, bu gibi durumlarda genelde ilgi makamların “neden bu meseleyi bize sormadan yazıyorsunuz, keşke bize sorsaydınız” mazeretlerini hatırladım ve “gaye bağcı dövmek değil, üzüm yemek” mantığından hareketle bir yanlışlık varsa düzeltilsin düşüncesiyle yazıyı yayınlamadan ilgili ve yetkili şahsiyetlerle telefonla görüşmüştüm. Sağ olsunlar, ilgileneceklerini söylemişlerdi.
Maalesef bu sabah aynı şikâyete aynı yerde tekrar şahid oldum.
3 yaşlarındaki çocuğuna randevu almak için bir ilçeden sabah erken saatte sıraya giren anne, yine çocuğuna randevu alamıyor.
Hastayı görmeden randevu verilmeme uygulaması belki suiistimalleri önlemek için doğru bir uygulama gibi görülebilir.
Muayene esnasında zaten çocuk görülecekken hasta kayıt esnasında çocuğun görülmesinin anlamı ne olabilir ki?
Peki, çocuğun annesi hasta çocuğunu değil de kayıt esnasında komşudan bir çocuğun elini tutup yanında getirse “bu çocuk senin çocuğun olup olmadığını ispat et” mi denilecektir?
Bu uygulama sadece Giresun Üniversitesi Prof. Dr. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde mi midir, yoksa bütün devlet hastanelerinde genel bir uygulama mıdır?
Bir istismarı önleyelim derken, başka bir istismara sebebiyet vermemenin anlamı nedir?
Devlet hastanelerinde hasta memnuniyetinin ehemmiyeti yok mudur?
Ya da hasta memnuniyet anlayışı böyle midir?
Adil bir randevu sistemi dileğiyle…
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
26 Nisan 2019 Cuma / 21 Şaban 1440