🔥 Giresun’da Kitap Fuarı!..
Karadenizin incisi, zümrüt yeşili ve Fındığın Başkenti Giresun, Türkiye’nin gündeminden düşmüyor!..
Reklamın iyisi kötüsü olmaz derler; sağ olsunlar Giresun’un siyasî temsilcileri Giresun’u Türkiye’nin gündeminden düşürmüyorlar…
***
☑️ Uzun bir süre, Giresun, 11 yaşındaki kızımızın ölümündeki çözülemeyen sır (kaza mı, cinayet mi, intihar mı?) ile Türkiye gündemini meşgul etti… (Belki hala da meşgul edecek!)
✅ Bu defa, Giresun, tertiplenen Kitap Fuarına ünlü bir ilim ehli yazarın önce “DAVET” edilip sonra “RET” edilme skandalıyla Türkiye gündeminde yerini almış bulunuyor…
***
✍️ Giresun Belediyesinin organizasyonunda 04 Ocak’ta açılışı yapılan Kitap Fuarı 12 Ocak’ta kapanacak…
Düşünce olarak gayet güzel bir etkinlik olan Fuar, maalesef Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hocanın davet ve ret polemiğinin gölgesinde başladı…
İhsan Süreyya hocanın meselesi kolay kolay da kapanacak gibi gözükmüyor…
Bir defa, Sayın Sırma hoca sıradan bir ilahiyatçı-tarihçi ve yazar değil…
Sırma hoca, ömrünü ilme ve tebliğe adamış, ilmiyle amil, sapına kadar bir dava adamıdır… Dahası küçük dünya menfaatleri uğruna, gözünü budaktan, sözünü dudaktan esirgemeyen gerçek bir mücahittir…
***
🔥 İhsan Süreyya hoca polemiği Giresun Belediyesi ve Belediye Başkanı için bir talihsizlik olmuştur…
Olan olmuş, inşallah bu hadiseden ibret alınır da gelecekte benzer hatalar yapılmaz…
Ancak, hocadan özür dilemek yetmez, bu mesele bu noktaya nasıl geldi ve kimler getirdi öncelikle onlardan hesap sorulmalıdır!..
Sayın Sırma hocanın açıklamalarına bakılırsa bu mesele basit bir organizyon hatası gibi görülmüyor!.. Bunun arkasında daha derin sebepler olsa gerek!..
🔥 Mesela, Sayın Sırma hocanın bu meseleyle alakalı şu sözleri dikkat çekici: “Türkiye’de birçok fuara gidiyoruz. Giresun’dan da davet ettiler, kabul ettik. Uçak biletimi dahi almışlardı. Programı ‘dengeler’ adına iptal etmişler. Bunların dengesini kim bozuyor bilmiyorum…Müslümanlar kendi şahsiyetini terk ediyorsa ben ne yapayım? Yarın bir savaş olsa demek onların yanında yer alacaklar. İlkokul çocukları gibi davranıyorlar. Benim fuara falan ihtiyacım yok. Ya hiç davet etmeyeceksin ya da böyle alay etmeyeceksin.. Müslümanların hali bu... Biz yine yazar, yine konuşuruz. Ben tarihçiyim, tarih böyle hadiselerle doludur. Bakalım geriye kim kalır.”
✍️ Fuar’ın artı ve eksileri!..
Dediler ki;
☑️- “Giresun’da Kitap Fuarı düzenleniyor, üstelik Giresun’da bir ilk… Fuar kapsamında bir ilk… Geçmiş dönemlerde de kitap fuarı adı altında etkinlikler yapıldı ama bu “Fuar” denilecek anlamda bir ilk.. Geçmiş yıllardaki sadece tanıtım düzeyinde yapılmıştı…
☑️- Nurullah Genç, Mete Yarar, Rasim Özdenören, Nedim Şener, Abdullah Yıldız gibi ülkemizin tanınmış 20 yazarı davet edilmiş…
☑️- 30 kadar da yerli yazar katılacakmış…
☑️- 75 civarında yayınevinin kitapları sergilenecekmiş…”
***
Biz de dedik ki;
Madem, şehrimize güzel bir kültür hizmeti veriliyor, her ne kadar bizler davet edilmemiş olsak da (onların nezdinde irapta da mahallimiz olmamış olsa da) gidelim-görelim, konuşalım-tanışalım ve değerlendirelim…
***
✍️ Hem fuar alanına gittim, yayınevleri sahipleriyle ve özellikle Giresunlu yazarlarla görüştüm, hem de mini bir anket yaptım; bazı akademisyenlerin, okur-yazarların fuar ve yazarlar hakkında değerlendirmelerini aldım…
🔥 Ve bu mini anket ve görüşmelerden sonraki tespitlerim:
1- Düşünce ve organizasyon olarak Kitap Fuarı fevkalade güzel ve olumlu bir etkinlik…
2- Fuar alanının ilk defa kullanılmış olması, kitabın ve okumanın gündeme getirilmiş olması önemli bir artı…
3- Yayınevleri, gerek fuar alanından gerekse organizasyondan fevkalade memnunlar, olumsuz bir ifade duymadık…
4- İl dışından davet edilen “ülkemizin tanınmış 20 yazarı” diye anons edilen yazarların (davetlilere nezaketsizlik olarak lütfen değerlendirilmemeli) Giresunlular tarafından (mini anketimize verilen cevaplardan anlaşıldığı kadarıyla) takriben üçte ikisinin tanınmamış olduğunu görülmüştür…
5- İhsan Süreyya Sırma hocaya yapılan nezaketsizlik, müşterek önemli bir eksi puan…
6- Davet edilen ülkenin tanınmış yazarları arasında Ahmet Taşgetiren, Yavuz Bahadıroğlu, Yusuf Kaplan, Abdurrahman Dilipak, Mehmet Çelik gibi yazarların yer almamış olması (bu organizasyonu kimlerin yaptığı hususunda) ayrı bir soru işareti?..
7- “Davet edilen tanımış yazarların tespitinde kriter nedir?” sorulan ve merak edilen hususlardan bir diğeri?..
***
🔥 Giresunlu yazarların davet edilmediği Kitap Fuarı!..
Giresunlu (yerli!) yazarların tespiti, daveti ve onlara ayrılan stand başlı başına bir yazı mevzuu!..
Fuarda yerli(!) yazarların standını ziyaretimde “sizleri kim ve nasıl davet etti?” diye sorduğumuzda;
❗️ "Bizleri davet eden olmadı, biz kendimiz gittik, ismimizi yazdırdık" demezler mi?.. Hayret ki, ne hayret!..
***
Belediyenin haber sitesinde fuarla alakalı bilgi notunda 30 yerli yazarın ismini görünce, önce;
- Giresunlu acaba sadece 30 tane mi (yerli) yazar varmış diye düşünmüş ve;
⁉️- "Bir hayli makale ve araştırma yazıları ve kitapları olan Prof. Dr. Ünsal Bekdemir (Girsn Ünv), Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Nazım Elmas, Doç. Dr. Sezai Balcı, Doç. Dr. Oktay Karaman, Dr. Feridun M. Emecen (ist. Ünv), Dr. Nazım Kuruca, Dr. M. Akif Korkmaz, Ayhan Yüksel, Mehmet Fatsa, Hakkı Özdemir, Mevlüt Kaya, Gönül Aydın, Orhan Tepebaş, Yakup Altıyaprak gibi yazarlarımız acaba neden davet edilmedi?" diye sorgulamıştık!..
✅ Giresunlu (yerli) yazarların hiçbirine davetiye gönderilmediğini görünce; fazla söze ve değerlendirmeye gerek olmadığını da fark etmiş olduk!..
✅ Yerli yazarlara davetin yapılmadığı öğrenince, 30 yerli yazarlara ayrılan 3 metrelik (3-5 kişilik) standın eleştirilecek değil şükredilecek bir lütuf olduğunu anlamış olduk!..❗️
***
🔥 Bu nasıl bir Kitap Fuarı organizasyonudur?
- Giresun’da kitap fuarı tertipleyeceksiniz, lakin Giresunlu yazarları davet etmeyeceksiniz!..
- Dahası il dışından 75 civarında yayınevi davet edecek ve yer tahsisi yapacaksınız; lakin, Giresun’daki kitap evlerini davet etmeyecek ve yer tahsisi yapmayacaksınız!..
⁉️- Belediye bir organizasyon yapacak, lakin Giresunlu yazarları ve Giresunlu esnafı düşünmeyecek!..
- Sizin halkla kucaklaşma ve halkınızı düşünme anlayışınız böyle midir?
- Bu organizasyonun organizatörü kimdir, kime hizmet etmektedir?
🔥 Giresun Belediyesi, siyaseten AK Partili bir belediye… Peki, bu organizasyonun olumsuzlukları (eksileri) kimlere fatura edilecektir; Belediye Başkanına mı, organizatöre mi?.. Partiye de acaba pay düşer mi?
***
Hâsılı kelam:
❗️ Bu fuar organizasyonuyla görülmüştür ki; AK Partili Belediye bizim bildiğimiz AK Partililerin kontrolünde değil, AK Partinin tabanına hitap etmeyen, onları tanımayan başkalarının kontrolünde ve yönetimindeymiş!..
Sizin ne söylediğiniz ve ne yaptığınız değil, halkın sizin söyledikleriniz ve yaptıklarınızdan ne anladığı önemlidir!..
İhsan Süreyya Sırma hocanın davetinin iptal gerekçesiyle Giresunlu yazarların davet edilmemesi ve fuarda onlara layık yer tahsis edilmemesi, Giresunlu esnafın düşünülmemesi buna yeterli delil değil midir?
***
“Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız düşmanlarımızın yaptıkları değil dostlarımızın sessizliği olacaktır.” (Aliya İzzetbegoviç)
Vesselam…
Ahmed Çıtlakoğlu
09 Ocak 2019 Perşembe / 14 Cemâziyelevvel 1441