Menü
ESPIYE WEATHER

Tarım işçileri ve hayvancılık faaliyetleri konusunda alınacak ilave tedbirler görüşüldü

Tarım işçileri ve hayvancılık faaliyetleri konusunda alınacak ilave tedbirler görüşüldü
Mevsimlik tarım işçilerinin bulundukları illerden başka illere gidişlerinde, Koronavirüs salgınının yayılım hızında oluşturacağı olumsuz etkileri bertaraf etmek ve Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlanabilmek amacıyla, Vali Harun Sarıfakıoğulları başkanlığında ilgili Kamu kurum ve kuruluşları ile meslek odaları temsilcilerinin katılımıyla bir komisyon oluşturuldu.
Toplantıda; tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs (Kovid–19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması için Tarım işçileri ve hayvancılık faaliyetleri konusunda alınacak ilave tedbirler görüşüldü.
Salgın sürecinde alınan veya alınacak tedbirlerin, tarımsal üretime olan olumsuz etkisinin en az seviyede tutulması, gıda üretim ve tedarik zincirinin korunması için neler yapılması gerektiği konularının ele alındığı toplantıda; tarımsal üretimin sürekliliği açısından oldukça önemli bir fonksiyona sahip olan mevsimlik tarım işçilerinin bulundukları illerden başka illere gidişlerinde Koronavirüs salgınının yayılım hızında oluşturacağı olumsuz etkilerin en aza indirilebilmesi için İçişleri Bakanlığının 25 Mart 2020 tarihli talimatında yer alan tedbirlere ilave olarak bazı tedbirlerin daha alınması gerekliliği üzerinde duruldu.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Vali Sarıfakıoğulları, mevsimlik işçilerin ilimize gelmeden önce gerekli önlemlerin alınarak, sağlıklı bir alt yapının oluşturulması gerektiğini ifade ederek; “Fındık hasat döneminde, özellikle şehir dışından çalışmaya gelen kardeşlerimizi misafir ediyoruz. Bunun planlamasını şimdiden yapmak ve bir çerçeveye oturtmak için bir araya geldik. Burada ki amacımız; ilimize gelecek mevsimlik işçilerimizin içinde bulunduğumuz sair hastalık dolayısıyla daha tedbirli, hijyen kurallarına uygun bir biçimde ilimize intikalini sağlamak olmalıdır. Bu konuda ilgili kurumlarımız hangi il ya da illerden geçici tarım işçileri gelecekse Bakanlığımızla irtibata geçmeli ve şimdiden planlamalarımızın yapılması gerekmektedir. Biz de bu süreci herhangi bir sorun oluşmadan yürütmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.
Hayvancılıkla ilgili olarak da söz konusu toplantıda benimsenen kararlar gereğince; mera ve yayla alanlarının kullanılması hususlarında, konakladıkları illerden hayvanlarını otlatmak üzere başka illere yaya ya da motorlu ulaşım araçlarıyla gidecek olan “göçerler” ile Arıcılıkla iştigal eden kişilerin faaliyetlerine ilişkin ilgili mevzuatında getirilen kurallara uymaları halinde Valiliklerin belirleyeceği tarihler arasında olmak kaydıyla herhangi bir kısıtlama getirilmeyecektir. Gerek arıcıların gerekse göçerlerin şehirlerarası intikale başlamadan önce başta ulaşım araçları olmak üzere ilgili ekipmanlarını dezenfekte ettirmeleri ve kendileri ile ilgili sağlık kontrollerini yapmış olmaları şarttır. Göçerler ve arıcıların gittikleri yerlerde mümkün olduğunca yerel halkla temas etmemeleri için gerekli önlemler alınacaktır. Vali/Kaymakamlarımız tarafından şehirlerarası seyahat etmesi gereken mevsimlik tarım işçileri ile hayvancılıkla iştigal edenler için yukarıda belirlenen veya uygun görülen tedbirler dışında gerekirse başka tedbirlerin ivedilikle alınarak uygulamaya konulacaktır.